dimecres, 22 de juny de 2016

Nit de fantasia

 Lluna plena de juny i castell de Bairén, binomi que està convertint-se'ns en clàssic en estos dies en què la primavera i l'estiu s'agarren de la mà per realitzar el trànsit d'estació en el periple anual de la Terra, que, com un cavallet de fira, ens transporta sense que ens adonem, si no fora pel canvi climàtic que s'hi produïx.

 La claror del dia s'allarga i s'allarga donant-li a la vesprada més hores de llum. Massa, per poder contemplar amb tota nitidesa l'eixida per la mar de la nostra amiga la Lluna. Tot i això, presenta un espectacle fabulós mirar la ratlla de la mar com si volguérem divisar la silueta de l'illa d'Eivissa, però que des d'esta alçada no hi pot ser, i en el seu lloc apareix un cercle rogenc que, a poc a poc, va transformant-se en un espectacular cercle blanc. La seua llum va aconseguint protagonisme a mesura que cau la nit, i la seua resplendor va reflectint-se en les aigües marines que divisem enfront del Montgó, i que la mar en calma contribueix a produir un viu contrast enmig de la foscor marina en eixes hores privades de sol.

 Tot un reclam lumínic s'estén als nostres peus: Gandia i el polígon Alcodar, el Grau i la platja, els pobles de la Safor i els primers de la Marina Alta. Mirant cap a la nostra esquerra, els llums de Cullera penetren en la mar protegits per la muntanya que les acull; Tavernes i Xeraco és perllonguen per la línia de la costa fins quasi unir-se a la platja Nord. L'Auir i la Marjal, afortunadament, romanen en quasi completa foscor. De moment, i esperem que mai, caiguen en les urpes depredadores d'aquells que somnien en la irracional transformació urbanística dels pocs espais naturals que encara hi queden.

 Una vegada hem gaudit de l'espectacle nocturn en el que s'hi conjuguen els llums urbans i la resplendor lunar, obrim les motxilles i donem compte dels entrepans que hi hem portat. Estos menjars, en estes circumstàncies, són un delit per als sentits. El silenci del castell, tan sols és trencat pels pocs trens que circulen per la vies properes i per les nostres veus. 

 És la tercera vegada que realitzem la visita nocturna al castell de Bairén. En esta ocasió hem pogut comptar amb la participació del cantautor saforenc Vicent Savall, el qual ens ha amenitzat la nit amb històries del cabdill Al-Azraq, el Blau, i ens ha interpretat algunes cançons al respecte. Els murs del vell castell que hi queden ens transporten a l'època de les lluites de Jaume I i l Al-Azraq, per damunt de tot, amant de la seua terra , que vençut pel rei cristià, hauria d'emigrar cap a terres granadines. Tot un homenatge al Blau.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada