diumenge, 17 de gener de 2016

Els orígens

Diumenge matí, festivitat de Sant Antoni del Porquet a Benirredrà, i aprofitant que hi havia un concert de cambra a l'ermita del sant, allà que hem anat. A eixes hores la fira encara estava bastant buida, per la qual cosa hem passejat tranquil.lamanet pel recinte firal. Ens ha cridat l'atenció una paradeta, més per la persona que l'atenia que no pel material, al que no haviem prestat atenció. Era Juli Esteve, el periodista d'InfoTV,  entre d'altres mitjans, el que ens havia fet detindre i mantenir una petita xarrada amb ell sobre el material que tenia exposat per a la venda. "Del Montgó a Manhatan"," Valencians de Mallorca", "Moriscos, els valencians oblidats", etc. No he pogut resistir a la temptació de comprar el CD dels Valencians de Mallorca. Ja en coneixia quelcom, però volia visualitzar-lo al complet.

Aprofitant la vesprada tan gèlida que ha fet, he estat visualitzant-lo, i, la veritat, m'ha emocionat molt en alguns dels seus apartats, sobre tot, el de Tàrbena. Com ha passat la gent d'aquest poble de La Marina d'avergonyir-se de la seua parla, objecte de burla dels veïns, a estar orgullosissims de mantindre viu el llenguatge dels seus avantpassats mallorquins que el repoblaren després de l'expulsió dels moriscos al 1609. 

Aquest fet, el repoblament de les nostres comarques de Diània per part de camperols mallorquins que venien en búsqueda de millors condicions econòmiques, és una part de la nostra història que ha estat oculta als ulls de la gent, i quan ens hem anat assabentant d'això, és com si ens hagueren descobert qui som. I és que la immensa majoria dels qui hem nascut a aquestes terres tenim algun dels cognoms mallorquins en la nostra genealogia, en uns pobles més que en altres, però en tots,

Si teneiu ocasió de vore aquest treball, no deixeu de fer-ho. Vos agradarà, i si teniu una mica de sensibilitat, vos emocionarà. Confesse que a mi m'ha emocionat molt vore com la gent, fins i tot, plorava d'emoció en la primera trobada dels seus "paisans" de Santa Margalida, en Mallorca. Havien descobert els seus orígens, la gent que era com ells,  i pensarien que els seus avantpassats estarien orgullosos del que estaven fent.

Una altra cosa que he descobert, no descobert perquè ja la intuia, és la parla de la quasi meua localitat, L'Orxa, Una parla diferent a la dels altres pobles del Comtat i que fa palés el seu orige mallorquí, a banda, clar està, del conjunt de cognoms existent d'orige illenc.

Tot aquest interés sobre l'orige en moltes poblacions de La Marina apenes té uns pocs anys. La gent ho desconeixia i ara estan ben orgullosos de mantindre eixos trets lèxics i fonètics mallorquins i, per tant, del català oriental. Això és molt digne, reconéixer qui som, que som i d'on venim, perquè si ho tenim clar, serà molt difícil ser absorbits per altres cultures.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada