dilluns, 3 de març de 2014

Benissadeví


Quan visitem algun lloc, si només ens quedem en allò que veiem, la visita ha estat incompleta. Cal endinsar-se una mica més i veure el com, quan i per què de certes coses, de certs noms. D'aquesta manera la nostra visita haurà estat més completa, més satisfactòria, i més aprofundida.

El cas és que sempre m'ha cridat l'atenció el nom de Jesús Pobre, nom aplicat a una entitat local menor del municipi de Dénia, que per cert, és un terme municipal que en conté moltes d'altres, éssent un terme d'allò més desgavellat, vull dir, que abasteix uns territoris fora del que seria lògic. Tan sols heu de fer una ullada a qualsevol mapa i us adonareu del que dic.

Doncs bé, Jesús Pobre és aquest llogaret, de vora 700 habitants, situat a la solana del Montgó, a uns dos quilòmetres de Gata de Gorgos, però, com dic, pertanyent al municipi de Dénia. Actualment és un d'eixos llocs descoberts pel turisme europeu i que n´ha fet lloc de residència permanent on establir-se defugint de l'oratge hivernal tan desagradable que tenen per eixos països del centre i nord del continent.

Antigament, en època morisca, existia l'alqueria musulmana de Benissadeví, però al començament del segle XVII, Fra Pere Esteve, conegut per aquests llocs com el Pare Pere, funda un convent, l'església del qual és la parròquia actual. Aquest frare franciscà descobreix una imatge de Jesús jacent i li dedica un altar en la coveta on vivia, al vessant del Montgó. La població adopta, des de llavors, el nom Jesús Pobre.

Un bon dia per visitar Jesús Pobre seria diumenge, aprofitant el mercat del Riurau (rep aquest nom per aprofitar l'antic riurau “del senyoret”, reformat fa pocs anys, i que és conegut com el Gran Riurau del Senyor de Benissadeví) en el qual podem veure i comprar molts productes gastronòmics i artesanals de la zona, així com pegar una ullada als objectes que s'hi exposen per a la seua venda.

Una altra activitat consistiria en fer una passejada pels voltants visitant les diferents alqueries, com les del Colomer, la de Ferrando, o la del Tossalet dels Molins, que porta aquest nom perquè a la seua part més alta hi resten les ruïnes de tres molins construïts al segle XVIII, i que durant molts anys han estat utilitzats per moldre els cereals conreats a la zona. Aquestes construccions són bastant habituals a la Marina Alta podent-se trobar en gaire localitats de la zona.

No es pot abandonar Jesús Pobre sense fer alguna parada en algun dels bars i degustar les bones picadetes basades en productes locals que, des de sempre, han caracteritzat el lloc. 
1 comentari:

  1. I love what you guys are up too. This kind of clever work and coverage!
    Keep up the terrific works guys I've added you guys to
    blogroll.

    Also visit my web site :: kalkulator

    ResponElimina