dimarts, 5 de novembre de 2013

Una tardor estranya

No sé quina maledicció de l'oratge ha caigut damunt nostre, però que endinsant-nos en el mes de novembre tinguem encara unes temperatures tan càlides i, alhora, la pluja s'haja oblidat de nosaltres, em fa pensar el que no voldria que fóra un avanç del tan repetit canvi climàtic.

Siga el que siga, el cas és que la natura segueix el seu programa i en aquests dies tardorencs, els caducifolis van canviant el color de les fulles i desprenent-se'n sense fer cas de les temperatures del moment. És un fet que sembla estar fora de lloc, doncs el que pertocaria seria que, degut a les temperatures, encara les aguantaren, igual que els mesetaris hi venen en vestits de bany i atapeeixen les nostres platges com en un més d'agost.

Tammateix, la natura és sàvia, i no fa cas de momentanis episodis d'altes temperatures que no corresponen al moment. Ella segueix el seu ritme i ens ofereix els ocres, grocs i rojos del moment. Així, qualsevol eixida al camp es converteix en una visió d'aquestes tonalitats, que ben aviat desapareixeran deixant pas al nudisme arbori hivernal, tot seguint el procés que tenen assignat i que, tot i un possible canvi climàtic, trigaria en fer-los canviar els costums, bé adaptant-los a les noves circumstàncies, be fent-los desapareixer donant pas a altres epècies arbòries.

En aquestes comarques litorals, la monocultura cítrica fa que l'espectacle cromàtic quasi com es note, havent de ser necessari visitar indrets molt concrets per adonar-te'n. No ocorre així en terres més interiors, més fredes i amb més varietat arbòria.

El massís de la Safor separa dues comarques paradigmes d'aquestes descripcions. Així, travessant-lo i entrant en terres del Comtat per la Vall de Perputxent, tenim a la nostra vista un conjunt de grogs, verds, marrons i alguna que altra tonalitat, que ens diuen que ben prompte el fred s'hi quedarà instal.lat durant uns mesos i la natura restarà amagada fins la primavera vinent.

Ens trobem en unes terres encaixades entre la Mariola, que cau verticalment sobre elles, i el Benicadell i la Safor que impedeixen la suavització del clima per part de les brises marítimes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada