divendres, 13 de setembre de 2013

Velocitat no percebuda

La velocitat, eixa magnitud física que amb caràcter vectorial ens mostra el desplaçament d'un objecte per unitat de temps, solament és perceptible quan tens altres objectes en posició estàtica. De la mateixa manera, l'esdevenir de la vida, el procés de desenvolupament vital en el que estem immersos, ens passa desapercebut si no mirem enrere i ens adonem de com era la nostra vida en un temps passat. Anirem evolucionant nosaltres i tot el que ens envolta fins arribar a situacions i moments  totalment nous i impensables en temps pretèrits.

Fa només algunes dècades, els coneixements i la tecnologia passaven de pares a fills sense quasi modificacions o millores tecnològiques destacables. Tot semblava que estava fet i poques innovacions calia introduir. La realitat actual, però, ens ha demostrat que aquell aforisme de què “nada nuevo hay bajo el sol”, no és totalment cert. Al seu favor direm que si, que hi ha situacions i comportaments humans que semblen repetir-se una i altra vegada, i crec que ha de ser per allò de què estem dissenyats d'una determinada manera.Tanmateix, l'espai físic que habitem, i tot allò que ens fem servim per fer-nos més fàcil l'existència,  ha començat una carrera de velocitat que, com he dit abans, no percebem si no mirem al darrere.

Aquesta activitat que estic fent ara, la d'escriure, i la seua inclusió al blog, amb la possibilitat de ser llegida arreu del món al moment de publicar-la, fa tan sols una dècada era inimaginable. I és que tot s'hi precipita d'una manera rapidíssima. No li donem importància a res. Els nous avanços en aquesta tecnologia ens semblen d'allò més normal. Ens imaginem retornant a la vida qualsevol persona desapareguda només l'any 90 del segle passat? Li semblaria quasi màgia tot el que hi veuria.

Si pensem en el fenòmen de la comunicació, ens adonarem que els mitjans per transmetre-la, premsa, ràdio, televisió, llibres, etc, eren uns instruments totalment d'informació unidireccional, es a dir, que la informació ens venia, però no la podíem tornar. Ara, en canvi, açò que estic fent és una informació d'anada, però també té la possibilitat de tornada. Qualsevol de vosaltres -cosa que no s'hi produïa abans- pot comentar, rebatre el que he escrit, o manifestar que hi està d'acord.


Internet és hui la principal i més important eina d'informació i de democratització de la societat, sent un fenomen totalment diferent a la resta de mitjans de comunicació. Internet proporciona velocitat a l'actualitat i és motor ràpid de canvi social. Res serà com abans. Agarrem-nos fort al seient que aquest viatge supersònic de canvis de tota mena no ha fet més que començar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada