dilluns, 20 de maig de 2013

Passejada pel Vernissa

Una alternativa per a passar un bon matí de diumenge pot ser una passejada pel barranc del Borró, a la localitat de Ròtova, camí de les veïnes Almiserà i Lloc Nou de Sant Jeroni. Aquesta ruta transcorre per la vora del riu Vernissa, afluent del Serpis per la seua marge esquerra i tributari d'ell quasi al final del seu curs.

El Vernissa és un petit riu, d'uns 30 Km, que transcorre entre les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor, arreplegant les aigües de la cara sud del Montdúver i Buixcarró i de la vessant nord de la Cuta i dels contraforts de la serra de Benicadell més pròxims a la mar.

En aquests dies, i com a conseqüència de les abundants pluges primaverals produïdes fa algunes setmanes, el riu presenta un aspecte d'allò més encantador. Baixen les aigües ocupant tot el seu llit i passant per damunt dels pontets que són plataformes de camins rurals, obligant-te a mullar-te els peus si vols creuar a l'altra vora.

Només deixes la població de Ròtova, un camí asfaltat ens condueix paral.lel al riu, portant-nos per un congost que el Vernissa ha obert o que se n'ha aprofitat d'ell per seguir el seu camí cap al Serpis. Això serien els geòlegs qui ens ho haurien d'explicar. Encara hi són ben patents les conseqüèncis que l'incendi de l'abril del 2011 va deixar per aquest indret.

Ben aviat, apareixen davant nostre, en la Penya Roja, uns abrics aprofitats per poblacions prehistòriques per deixar-nos mostres del seu art en forma de gravats fusiformes datats en més de 10.000 anys abans de Crist. Més amunt, invisible als nostres ulls des d'aquesta posició, el castell de Borró conserva unes poques parets. En una altra ocasió, va ser objecte de la nostra visita.

Quan ja hem acabat el camí asfaltat, les aigües fluvials ens impedeixen creuar a l'altre costat per continuar la marxa, per la qual cosa hem de pujar fins la propera Venta Andreu i prendre el camí que porta a Almiserà. Allí, si que podem creuar-lo i descansar una mica al llavador que hi ha a l'entrada del poble. Coets i notes de la banda de música ens indiquen que a Lloc Nou estan fent la passejada de comunions.

De tornada a Ròtova, el Bar Nou ens ofereix el lloc escaient per dinar i degustar les famoses coquetes de la localitat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada