dilluns, 17 de setembre de 2012

Turballos: un granet d'arena pacifistaEn la Solana del Benicadell, i en la seua part més occidental, es troba un d’eixos paratges -no fa massa temps quasi deshabitat i en ruïnes- que inviten a visitar-lo pels encants físics i humans que ens ofereix
Realment es tracta d’una petita localitat amb un únic carrer dividit en dos trams i separats per una placeta presidida per una no menys petita església, en el cancell da la qual, un cartell ens indica que hem d’entrar-hi descalços. La raó no és altra que l'evitar molestar, amb el soroll del calçat, els allí presents en situació de reflexió, meditació i recolliment. I és que ací són realitzades trobades ecumèniques entre diferents religions de diferents nacionalitats, totes unides per la necessitat de trobar punts d’encontre espiritual. Res a veure amb les clàssiques esglésies repletes de falces religiositats i i buides de sentiments.
Allí, tot és minimalista. Crida l’atenció, per les seus reduïdes dimensions, el cementeri, sense cap làpida funeraria ni cap tomba visible. Tan sols quatre xiprers i una olivera omplin el recinte i donen protecció a les restes que hi puga haver.
Un mural reivindica el carácter pacifista de l’indret, un altre ret homenatge a les victimes ignorades, i un tercer, a la façana de l'església, mostra el Càntic de les Criatures de Sant Francesc d’Assís, excel-lent text ecologista.
El dia que el vaig visitar detingudament –ja el coneixia d’abans- unes quadribarrades presidien algunes de les façanes de les cases i també la torre de l’església. És que el sentiment nacionalista hi està molt present. Diferents estendarts i banderoles ornaventaven el carrer donant-nos a entendre que estaven en festes locals .
Una àmplia panorámica del Comtat i de les seues muntanyes pot ser observada des d’ací: El Montcabrer i l’Alberri –quin parentiu més notori entre la toponímia ibérica i l’euskara!- Aitana, Serrella, la Safor, Benicadell, entre d’altres, són els cims que superen el mil metres i que envolten aquesta comarca.
Turballos és,en definitiva, lloc de pau, tranquil.litat, pacifisme i estima per la terra i el País.