dimecres, 10 d’octubre de 2012

Que decidisca el poble
Algarabia, quimeras...són alguns dels qualificatius –i cada dia te’n desdejunes amb algún de nou-  que des de Madrid han estat llançats contra el moviment independentista català. Quan dic des de Madrid, incloc també tots aquells d'ideologia centralista que pul.lulen arreu de l'estat espanyol. Es refugien sota la closca de la Constitució -encara que sovint se la passen pel forro en altres temes- i disparen pura artilleria contra qualsevol que intente desfer la, per a ells,“unidad patria”.
Veient com aquesta macro manifestació -desenvolupada tranquil.lament i amb caràcter festiu- és posada a parir pel centralisme, pense en eixos moments en què ETA, amb accions terroristes, reivindicava la independència d'Euskalerria, deien que per les armes, res; amb democràcia i bones maneres, tot. Tanmateix, ara que van de bones maneres, se'ls demonitza i se'ls nega el pa i la sal. Sempre hi haurà alguna manera de negar el desig independentista, que, per cert, augmenta cada cop que governa el PP a Madrid o que algun dels seus components obri la boca, com ara el tal Wert, amb la idea d'espanyolitzar els catalans 
Sóc de l'opinió que els pobles han de ser ells mateix els qui decidisquen el seu futur. Tot, això si, democràticament. Nigú té dret a impedir la lliure manifestació.
No ho entenen així des de Madrid i la raó al.legada per tal d'impedir-ho no és altra -de moment- que la Constitució. Aquesta carta magna, redactada en un temps especial i sota la por al soroll de sables, seria hora d'anar actualitzant-la. Res tenen a veure aquelles circumstàncies amb les presents. Ni els ciutadanst ni el marc polític són els mateixos.
La indepèndencia d’alguna que altra nacionalitat peninsular, si més no, és un tema que cou en les esferes centralistes, doncs per a ells, qualsevol territori dins de l’estat és com un “cortijo” que no té més drets que els  que li atorga el senyoret de torn, negant-los les decisions pròpies. No tenen en compte que Espanya, eixe nom que tant els agrada i que exclou totes les altres nacionalitats, reduint-les a simples territoris autònoms, està formada precisament per aquests territoris, els quals, en molts casos, tenen forta personalitat nacional i històrica. Els  seus ciutadans són posseïdors de sentiments de pertinença a nacionalitats propies. Això tan simple, ni s’entén ni es comprén des del centralisme.
Per poder saber que en hi pensa la ciutadania, caldria fer un referéndum, que per cert, també el neguen, adduint la seua inconstitucionalitatl. Quina constitució és aquesta que nega allò més important en democràcia?
Arribats a tal grau d’intransigència, hauran d’anar pensant en una solución, perquè el problema hi és, i gros. No hom pot acallar aquesta demanda a base de anomenar la Constitució. Caldrà que miren una mica la història i vore que aquesta Espanya que tenim està mal construïda des del principi i cal reinventar-ne un altra que satisfaga tots. Fòrmules, hi deuen d’haver-ne, altra cosa és que siguen capaços de trobar-les i que estiguen disposats a aplicar-les, que vistes les actituds tan negatives  per tot arreu, força complicat sembla.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada