dimecres, 2 de maig de 2012

Temple ortodoxe o manifestació de poder


Feia temps que passava junt a ella. Estava en un raconet al costat de la carretera nacional que condueix a les poblacions turístiques de la comarca de la Marina Baixa.  La seua presència crida molt l’atenció del viatger perquè resulta totalment fora de lloc que quelcom com allò faça acte de presència en aquestes latituds del Mediterràni occidental, en concret a estes terres del País Valencià, on hom suposa que el tipus de construcció no té absolutament res a veure amb allò, tan estrany, tan recarregat, de cúpules daurades i parets de fustes siberianes importades per a l’ocasió.
M’estic referint a una església rus-ortodoxa que apareix en plena zona turística repleta d’eurpoeus occidentals amb gran poder adquisitiu que no fa gaire anys van trobar en aquestos indrets el lloc escaient per a passar la resta de les seues vides, entre paradisos terrenals banyats pel blau mar i reguardats pel vessant sud de la serra de Bèrnia que els protegeix dels gèlids vents procedents de les terres que van deixar enrera. Aquesta construcció -rèplica exacta d'un temple rus del segle XVII i dedicat al Arcàngel Sant Miquel- és una barreja d’exotisme eslau i de demostració de poder de les noves classes socials russes eixides de l’enriquiment postsoviétic. Va estar construïda per operaris siberians que treballaven amb manéga curta en els dies més freds de l'hivern, posats com estaven a fer-ho a 50º sota zero allà per les seus terres.
En aqueix racó paradisíac i discret, fins a cert punt, ja que es troba totalment exposat a les mirades sorpreses dels usuaris de la carretera, han alçat eixa bellesa oriental, característica dels cristians ortodoxos, que des de fa segles ens ofereixen com a tret inconfusible de la seua arquitectura religiosa.
Davant la mostra de tal poder econòmic no puc menys de pensar en què la colònia russa per aquestes llars deu de ser abuntant i poderosa, doncs aquest tipus de construcció no són producte de les minses aportacions que puguen oferir els residents russos, sinó que, més aïna, tot el contrari:  una manifestació del poder econòmic amb el que compten. En aquest cas, el d'un empresari rus amb promocions immobiliàries en Altea i Calp.
El temple constitueix un lloc de reunió de l'extensa col.lònia d'antics soviètics composta per russos, bielorussos, ucraïnesos, georgians, etc, etc, que en els seus països d'oritge no es poden ni veure, però que ací, troben un pun d'unió al voltant del temple.1 comentari:

  1. Jo e anat moltissimes voltes amb la meua novia (que es rusa) y l'esglesia es preciossa. soc un afficionat a tot lo que ve de auropa del est xD Vaig grabar un documental y tot.

    http://www.youtube.com/playlist?list=PLD0B28D71866E952D&feature=view_all

    gracies per reflectir-la en el teu blog

    ResponElimina