dissabte, 3 de desembre de 2011

Comportaments humans


Mirant les notícies i llegint la premsa t'adones dels comportaments tan uniformats que tenim les persones en quant a adoptar conductes de masses al voltant d'alguns fets, siguen del caire que siguen. Els hi ha de tipus religiós; també de caràcter esportiu; uns altres adorant ídols mediàtics o emocionant-se davant fets de merxandatge de tecnologia informàtica o de rebaixes comercials. Malgrat ser tan diferents aparentment, tenen el denominador comú d'arrossegar les masses cap a un objectiu que trascendeix la més pura racionalitat tot caient en eixos estats compulsius que difícilment podem justificar després d'una anàlisi freda dels fets.

Aquesta reflexió se m'ocorre després d'haver vist eixes cues i vetlades a les portes d'un establiment comercial d'alta tecnologia informática que acaba d'obrir les seues portes a la ciutat de València. Gent, no sols de la ciutat, sinó també d'origes variats, és la que ha acudit massivament a vore, tocar i admirar eixos objectes de desig que , tot i la crisi imperant, cap d'ells està disposat a no adquirir algun dels seus atifells d'última generació.

Quina diferència de comportament hi podem trobar amb la descoberta de la Mare de Déu dels Desemparats a València, amb la romeria del Rocio, amb la processó de Loudes, amb l'arribada d'un cantant de moda a una ciutat, etc, etc? Tret de la finalitat amb què s'hi fa, jo no en veig cap altra, El comportament hi és el mateix. La racionalitat que s'hi usa és la mateixa: nul.la. En eixes circumstàncies les persones es mouen per impulsos sentimentals. Podiem aplicar aquella frase de Pascal que diu que el cor té raons que la raó no entén i amb la qual, poc més o menys, volia demostrar la seua teoria dualista de cos-ànima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada