dimecres, 2 de novembre de 2011

Culturitzant l'àmbit rural

Si un museu és un lloc on es guarden i s'exposen tota mena d'objectes pertanyents als diferents mons de l'art , la ciència o la tecnologia, el que hi ha muntat a Beniarrés sobre el clima, més que museu, que també, jo preferiria dir-li centre d'interpretació del clima.

Efectivament, a banda de tindre la finalitat d'exposar aparells de mesurament, és un lloc on bàsicament hom fa una explicació del clima de tota la zona muntanyenca del País Valencià situada al nord de la província d'Alacant, així com també una explicació general dels conceptes bàsics de climatologia i meteorologia. Un aspecte interessant és també tot el recull de dites i refranys que sobre l'oratge hom fa a l'entorn de referència.

Mitjantçant programes informàtics tenim accés a la realitat actual de l'oratge en tot el territori valencià. També es mostra la reproducció de la formació d'una tempesta incloent-hi llamps i trons.

Un altra activitat a la que hi podem accedir es als audiovisuals que, d'una manera clara i didàctica, ens expliquen les característiques climatològiques de la zona i les causes de les mateixes. Una activitat humana derivada d'aquest clima i de l'aspecte muntanyenc és el tret paisagístic tan característic dels abancalaments en marges de pedra en totes les comarques i subcomarques que estan dins de l'àrea d'estudi.

Si tenim en compte que aquest territori és muntanyenc amb altures que sobrepassen amb escreix el millar de metres, tot just molt a prop de la mar i amb valls orientades de sud-oest a nord-est, deduirem que els vents de gregal tenen via oberta cap aquestes terres precipitant en elles tota la humitat que porten procedents de la Mediterrània. D'aquesta manera, l'índex de pluviositat és més alt que a la resta del país, alcançant freqüentment els 1.000 l. anuals i, fins i tot, algun que altre any, els 2.000 l.

De tot açò tenim abundant informació en aquest museu, que com he dit abans, seria més bé un centre d'interpretació del clima característic de la zona.

Com a complement del clima i en sala anexa, tenim el centre d'interpretació de la Cova de l'Or, un dels referents del neolític i, tal vegada, el més important en vestigis en forma d'objectes usats quan els humans esdevenen agricultors i ramaders.

Caldrà tindre cura de què aquests punts culturals no caiguen en l'oblit o no tinguen el suficient ressò per poder usar-los com a eina d'estudi o divulgació científica a nivells elementals.
Foto d'Ontimet.es

Foto d'ontimet.es


Foto d'Ontimet.es
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada