dijous, 20 d’octubre de 2011

Tallers de costura i escriptura

De vegades, volem escriure alguna cosa, volem opinar sobre algun tema, volem expressar algun pensament nostre i deixar-lo plasmat al paper o a la pantalla de l'ordinador perquè siga llegit per altres. No sempre resulta fàcil que surta quelcom que pague la pena. Però, sovint, tampoc és que vullguem dir coses interessants per als altres, sinó més bé, donar eixida als nostres pensaments i que no resten adormits o atrofiats dins del nostre cervell sense que els pegue l'aire. Unes voltes serà saludable esplaiar-se i fer fora el que pensem perquè podrà, fins i tot, fer-nos malbé si no ho fem aixi. Altres, però, no tenen més motiu que el simple fet d'escriure, es a dir, divertir-se una mica amb aquesta activitat, com el que juga al truc o trau a passejar el gos.Tanmateix, no és una tasca senzilla, almenys per a mi, donar cos a les idees que volem expressar i que siguen enteses pels lectors. Correm el risc de què siguen malinterpretades, o no enteses bé, o que ferisquen sensibilitats.
Arribats a aquest punt, al de saber quina idea volem transmetre, ens queda una altra activitat no menys important que la primera: usar el llenguatge correcte perquè puguem ser entesos. Per això, caldrà tenir un mínim de coneixements de la llengua i fer-ne un ús escaient, no siga que ens isca un totum revolutum de difícil comprensió, com, malauradament, estem veient en escrits que abunden per la xarxa de gent que ni tan sols aprovaria la primera avaluació del primer de Primària.
L'altre dia, escoltava Ignacio Carrión, escriptor i periodista, comparar els tallers d'escriptura amb els tallers de costura en el sentit de què les peces de roba han de ser tallades, cosides, acoblades i planxades perquè, tot plegat, esdevinguen uns vestits com cal. Així mateix, al taller d'escriptura hom aprén a fer quasi el mateix amb les paraules, frases i paràgrafs. Hem d'aprendre a usar punts, comes i tota mena de signes de puntuació, no siga que en lloc d'una mànega ens isca un camal o un coll.
Em va agradar aquesta comparació, que segons ell, se li va ocórrer quan casualment es va entropessar amb una antiga companya d'estudis i al preguntar-se mútuament a què s'hi dedicaven, la tal senyora, amb el soroll de l'entorn, va confondre taller de costura amb taller d'escriptura, que és una de les tasques que desenvolupava ell.
I com totes les activitats en la vida, n'hi ha que ixen brodades pels seus practicants. Existeixen vestits elegants, obra de grans mestres del disseny, i vestits únicament útils per a realitzar activitats en què correm el risc d'embrutar-nos. Així també, hi ha escrits que són un plaer llegir-los, obres de grans mestres de les lletres, i escrits com els que fem nosaltres, simplement per eixir del pas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada