dissabte, 14 de maig de 2011

Les Marjaletes de Beniarrés


Darrerament, està sortint al coneixement públic una partida del terme municipal de Bneiarrés anomenada Les Marjaletes. Com el seu nom indica, podria tractar-se d'un lloc pla i amb molta aigua , segons coneixem a les planures litorals de les nostres costes. Però, no, es tracta de tot el contrari: un terreny escabrós, de fort desnivell i a una altura vora els 1000 metres, al mateix Benicadell.

Per què aquest nom? Doncs tot té la seua explicació. Aquest indret, als mateixos límits provincials, comarcals i municipals, a les faldes nord-orientals del cim del Benicadell, està tot just encarat a les influències plujoses dels vents de gregal, que com ja coneixem per ací, són els encarregats de portar-nos els episodis de pluja i els vents humits de caràcter marítim. Això i la seua situació ombrívola fan que la humitat del terreny siga alta i dure quasi tot l'any de manera notòria. És per això que, en altres temps, hom pogueren trobar espècies de bosc mediterrani, com el freixe, el marfull, el teix, l'auró. Malauradament, els incendis han acabat amb quasi tota la vegetació arbòria del paratge i ara, esperem que alguna repoblació forestal siga un dels objectius a dur a terme.
Conten que, antigament, s'hi conreava arròs i que, per tant, hauria de ser el lloc de més altura on creixeria aquest cereal per aquestes terres.
Acabe de realitzar una visita per primera vegada -no hi havia estat mai, tot i conéixer de la seua existència- A Beniarrés, aquesta part del terme, és bastant ignorada pels seus habitants degut al seu difícil accés. Ara, però, s'ha dut a terme una actuació consistent en el muntatge d'un mirador i una simbòlica repoblació forestal.
He de dir que he gaudit molt contemplant les vistes tan espectaculars de la cresteria del Benicadell i del barranc que baixa cap a Beniarrés, podent veure's tan sols la part alta del poble i tenint com a fons l'embassament. Vistes, també, cap a la Safor, la Barcella i la zona de Terrateig.
En resum: una passejada molt fàcil de realitzar des de la casa de les Planisses de Beniatjar. Esperem que hom faça alguna actuació en la senda que puja des de Beniarrés amb la finalitat de tenir una ruta senderista atractiva.
Us deixe un resum en aquest petit video, que tot i tenir una baixa qualitat per com ha estat gravat, pot donar una idea del paratge

3 comentaris:

 1. Una petita marjal a 1000 metres d'alçada és un terreny digne d'explorar. De segur que, pese als incendis, encara resta algun reducte de vegetació riberenca interesant.
  Les vistes de la cresteria nord de Benicadell que mostra el vídeo son impresionants. Què gran muntanya és Benicadell!!! I que sort tenim que siga nostra!!!

  ResponElimina
 2. N'havia sentit parlar molt, però no hi havia estat mai, tot i lo fàcil que resulta des de les Planisses. Em va sorprendre comprovar la humitat del terreny, perquè quan el veus pujant pel port, et sembla que siga un espai sec, com la cara sud del Benicadell.

  ResponElimina
 3. Vaig tornar per allà diumenge passat --m'abellia veure la senda que s'acaba de reobrir i, de pas, les orquídies que sovintegen en aquella zona-- i amb el teu permís he enllaçat aquesta entrada al meu blog. Per cert, amb les últimes pluges, les Marjaletes (en el sentit d'aiguamoll) feien honor al seu nom.

  ResponElimina