dissabte, 2 d’abril de 2011

Un poble d'interior: Espadilla


En la comarca castellonenca de l'Alt Millars, en la ruta que va des d'Onda a Montanejos, hi ha un rosari de petits pobles els quals estan patint de manera extrema el fenomen de la despoblació i, com a conseqüència, l'envelliment dels seus habitants. Tenen el transcendental repte de sobreviure a les circumstàncies per tal de no esdevindre pobles abandonats.
Entre tot aquest seguit de poblets que hi trobem, n'hi ha un que no el coneixia, però que ha pagat la pena acostar-se fins a ell i conéixer de prop l'extraordinària bellesa del paisatge que l'envolta.La prepotent geologia, l'encís dels rius, el paisatge que el conformen, la bondat tonificant de la localitat, la temprança del camp agrícola, les seues fonts... són al·licients que converteixen Espadilla en un lloc ideal de repòs i d'atracció estiuenca. Així resa un dels fullets de promoció turística de la localitat. I no exagera. És real.
Doncs, bé, a aquest poble li hem fet una visita -organitzada com a activitat de camp pel Centre Internacional de Gandia, pertanyent a la Universitat de València- i com a complement de la mateixa, l'alcalde ens ha oferit una xerrada exposant-nos la situació general del municipi amb els reptes de present i futur d'aquestes zones rurals.
Com a eixida viable, ens manifesta que la principal activitat seria la projecció del poble com a destinació de turisme rural, ja que altra solució seria impensable. L'agricultura, ja sabem, és un sector en crisi, no sols en àrees de muntanya, també en altres d'agricultura desenvolupada.
La població infantil hi ha anant minvant fins arribar a la pràctica extinció d'aquest sector de la població. Sols queda un xiquet en tot el poble. Fa alguns anys, a l'anar decreixent el nombre de població escolar, l'administració educativa anà retallant professorat fins arribar al punt de la supressió total del centre escolar, amb l'acceleració de l'emigració de parelles joves en busca de millors circumstàncies de vida.
Un altre problema és l'escassetat de recursos econòmics i humans: tots dos són practicament simbòlics i per tant, han de contar amb l'ajuda dels organismes superiors i amb la bona voluntat d'aquells que hi vulguen i puguen col.laborar. Malgrat tot, Espadilla presenta un bon aspecte urbanístic i conta amb unes infraestructures bàsiques tot fruit de l'interés i l'esforç de les persones que n'estan al front.
Com molts altres, Espadilla, resta un poble sense rialles i jocs d'infants pels carrers de la població. Moltíssims altres pobles d'interior també hi resten. Altres, tot i no estar en aqueixa problemàtica, en van camí i, si la situació no canvia, passaran a engrossir la nòmina de pobles de muntanya en perill d'extinció.
Quedem-nos amb l'aspecte lúdic i de vida asossegada que ens ofereixen aquestes zones rurals com a complement revitalitzador de l'estrés que comporta l'activitat diària i esperem i desitgem que aquest tipus d'activitat servisca de revulsiu socioeconòmic.
1 comentari:

  1. Hola bon dia, abans que res volem felicitar-vos per la vostra faena e informar a tota la gent posible de que ja existeix el nou blog amb la actualitat esportiva de la safor-valldigna, som una asociacio nascuda en Gandia que en nomes un any ja treballa amb tota espanya. Totes les noticies, tornejos, fotos y videos, croniques...

    http://afglasafor.blogspot.com/

    MOLTES GRACIES PER TOT.

    ResponElimina