divendres, 25 de març de 2011

Eufemismes

Açò de llenguatge, com la roda, és la cosa més gran que la humanitat ha posat al seu servei. Amb ell, podem canviar el que ens done la gana. Podem posar pels núvols alguna cosa i, pel contrari, esmicolar-la fins el ridícul.
Continuant una mica amb la temàtica del post anterior, i carregant les tintes en allò que ens hem entestat en deixar-ho com a políticament correcte, vegem que amb el llenguatge podem fer autèntics miracles amb la idea que tenim de moltes coses. Ens valdrem d'eixe mot que no té res a veure amb l'Eufèmia, però que se li sembla molt. Així, mitjançant els eufemismes, hui en dia, transformem idees i conceptes.
Pareix ser que dir al pa, pa i al vi, vi, ja no hi és correcte. Hem de dissimular i caminar de puntetes per no fer massa soroll.
Estem veient com en els últims anys, en els mitjans de comunicació, van apareixen maneres de dir les coses que dissimulen, amaguen o ornamenten uns significats que no agraden.
En l'àmbit de l'economia observem que la borsa no s'enfonsa, sinó que hi ha retirada de valors. No existeixen els acomiadaments massius, més bé hi ha redimensió empresarial. El creixement, sempre és creixement, encara que siga negativament o s'hi quede en zero. Nigú té responsabilitat dels preus, són ells els que tenen un comportament bo o dolent. L'acomiadament no és barat, més bé les plantilles són flexibles.
En les guerres al Pròxim Orient, sembla que són las “Hermanitas de la Caridad” les protagonistes, perquè en lloc de bombardejos massius, atenen objectius. No causen víctimes civils, faltaria més; produeixen danys col.laterals. I si en una visita no en tenen prou, en fan una altra, així s'estalvien els atacs.
En els ambients civils, el canvi de status és meravellós. Ia no hi ha carcellers, ara són funcionaris de presons. Els espies ja no espien; millor, informen. Els casers han passat a ser empleats de finques urbanes i els fematers, ara, s'han reconvertit en especialistes en tractaments de residus urbans. I què dir de les xaboles. Ara, sembla que han millorat i són mòduls horitzontals de tipologia especial.
La higiene i la no discriminació s'han fet paleses en el món de la prostitució. Les prostitutes, algunes, han millorat la seua consideració i han passat a ser massatgistes, desplaçant a aquestes últimes a la categoria de fisioterapeutes. Els fisioterapeutes s'han vist envaïts per elles i han dit: nosaltres som digitopuntors.
El món del dolor resulta massa fort, d'ahí que mots com malaltia, angoixa de la mort i accident mortal, siguen substituïts per patologia, dolor terminal i lesions incompatibles amb la vida.
Com veiem, les paraules són un instrument al nostre abast per difuminar aquells conceptes que considerem massa forts i que poden causar-nos malestar i intranquil.litat d'esperit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada