diumenge, 5 de desembre de 2010

Passeig dominical

Pujant per la carretera de Gandia a Barx, tot just arribant a l'alt de la Drova, una zona adaptada per aparcar i una casa ens indiquen que estem al centre d'interpretació del paratge natural del Parpalló-Borrell. Prenent la pista forestal que parteix d'aqueix lloc, ben prompte arribem a la cova del Parpalló, un dels referents més importants de l'art en el paleolític europeu. Malauradament, no hi podem accedir per estar protegida per una tanca metàlica, doncs és l'única manera d'impedir que els desaprensius vagen apoderant-se del material que hi pogueren trobar. Encara així, sempre hi ha qui traspassa aquestes barreres i res ni ningú els són obstacle per apoderar-se del patrimoni de tots.
Des d'aquest lloc, en la cara sud del massís del Montdúver -el millor representant de la geomorfologia kàrstica del País Valencià- obtenim unes esplèndides vistes del Montgó i del cap de Sant Antoni, de les carenes muntanyoses de la Safor i la Marina i de l'espai més pròxim, com és la raconada de Marxuquera.
Anem accedint i observant les restes encara molt paleses del darrer incendi forestal provocat en la cara nord i les flames del qual van arribar fins aquesta part. Les antenes de radio-televisió s'enlairen cap el cel des del més alt d'aquesta muntanya trencant l'estètica natural que ens haurien d'oferir els 841 metres d'aquest massís cretàcic abundant en dolines i profundes simes que van jalonat el camí. A la dreta i amb un camí de fort descens, arribaríem a la font del Garrofer.
De sobte, el camí s'hi transforma en una empinada senda que ha estat adaptada amb alguns graons i una indicació ens diu que per allí arribarem al Coll de la Rafela, des d'on una impressionant vista de la zona de marjaleria i de les monstruositats urbanístiques de la platja ens faran veure com la mà humana és capaç de tirar per terra tot el que la natura ha estat construint al llarg de milions d'anys.
Aquesta és una agradable passejada apta per a qualsevol persona per un dels paratges natural més bonics d'aquestes terres de les comarques centrals valencianes.

1 comentari:

  1. Una muntanya, també, amb un poder d'atracció ben notable... De vegades pense com som d'inconscients, els valencians, de la sort de disposar al costat de casa d'aquests paratges (per no parlar directament de les ferides que els infligim per mala fe o desídia...). Gràcies per explicar-ho, salut!

    ResponElimina