diumenge, 14 de novembre de 2010

Pobles amb encís


Aquest cap de setmana ens hem apropat a les terres que cavalquen entre la comarca de l'Alacantí i l'Alcoià i que separa la serra del Rentonar amb el port de Benifallim (1.010m) com a pas obligatori per carretera.

La muntanya en qüestió la coneixia de lluny, tan sols tres o quatre pics que apareixen mirant al sud des de Beniarrés i que, junt a la resta de muntanyes d'aquest interior, conformen una conca hidrogràfica -en aquest cas la del riu Serpis- tot albergant un seguit de petites poblacions amb imparable regressió demogràfica, però que es mantenen amb impecable actualització urbanística.

Els nuclis de població que obrin i tanquen aquest pas de muntanya són Benifallim (Alcoià) i La Torre de les Maçanes (Alacantí). Aquesta última no té res a veure amb la comarca en què l'han situada, doncs les seues característiques físiques l'allunyen de la secor endèmica que pateixen aquestes terres de més al sud de la Carrasqueta. Per cert, quina castellanització del nom del poble més horrorosa i inexacta (Torremanzanas). Això podriem dir que és "amollar una autèntica espardenyada", com diem per aquestes terres valencianes

És La Torre una població plena d'encants que fan d'ella pol d'atracció d'un turisme de muntanya, però, com ja sabem aquest tipus de turisme no és de masses, la qual cosa repercuteix en el seu ambient tranquil i agradable.

Benifallim és una altra cosa. La seua població és molt escassa, tot i això presenta un aspecte encantador als peus del seu castell que corona un turó a les seues esquenes i al que s'hi pot accedir fàcilment.

Entre les actuacions fetes al poble caldria destacar la rehabilitació que han fet del safareig públic convertint-lo quasi en aula de la natura. Els murs que l'envolten són uns murals de flora i fauna de la zona i, al fons de la bassa, un mapa ens mostra tot el seu terme municipal: camins, carreteres, rius, muntanyes...

Una original manera de decorar una paret lateral en La Torre de les Maçanes.


Un mas fortificat a La Torre de les Maçanes. No és una antiga caserna de la Guàrdia Civil.

El castell de Benifallim.

El Benicadell sempre present. Benifallim
El fons decorat del safareigEl safareig públic i el seu entorn


2 comentaris:

  1. Són una passada les imatges que has fotografiat. Nosaltres tenim un mirador natural, a prop que s'assembla al Castell de Benifallim.
    És curiosa la pintura de la façana lateral.

    ResponElimina
  2. Pilar, m'alegre que t'agraden, encara que n'hagués pogut fer de millors, però, quan vas en grup, no sempre disposes dels moments i llocs escaients.

    ResponElimina