dimecres, 4 d’agost de 2010

Societat inestable

Acabe de llegir un llibre de Zygmunt Bauman. En ell, aquest sociòleg, fa una anàlisi de la modernitat i, d’acord amb la sociologia contemporània, li atorga la característica de ser un “temps líquid”. Abans, les estructures socials eren sòlides perquè perduraven en el temps i servien de marc de referència per al comportament humà. Ara, però, res és estable, perdurable o repetitiu i la incertesa s’apodera de tothom. Aquesta incertesa és deguda, també, a la separació de poder i política, al debilitament dels sistemes de seguretat i a la no planificació a llarg termini.

Si ens parem a pensar en els nostres comportaments veurem que, efectivament, és així. Volem viure el present sens pensar en el que puga vindre. Tendim a residir en llocs apartats dels “altres”, entenent per altres aquells que són “diferents” i ens poden causar problemes de convivència. Som esclaus del consumisme instaurat per la globalització que està per damunt dels estats-nació i que pretén, de manera voraç, que el ritme consumista no decaiga i, així, mantenir el seu poder sobre tots i sobre tot.

La utopia entesa com un objectiu cobejat, somiat i llunyà, cap al qual el progrés podria i hauria de dirigir-se per aconseguir que el món s'adaptara millor a les necessitats humanes, ja no hi és. En els somnis contemporanis la imatge del progrés pareix haver-se distanciat de la noció de millores compartides per a començar a significar supervivència individual. La utopia que mira cap el “més enllà” brumós i remot, ha estat substituida per la que contempla el “ara i ací” tangible, una utopia que “siga viscuda” en lloc de “perseguida”

Eixos ideals d’un món millor en què el ser humà poguera viure feliç, s’han esvaït. El que impera és la búsqueda individual de l’estat de benestar; per això anem canviant-ho tot. Canviem de modes, d’objectes, de treballs, de residència. Ens avorrim dels/les consorts, de les vistes de la finestra, dels mobles i de la pintura de les parets, dels propis pensaments i de nosaltres mateix.

En fi, un llibre que et dóna respostes o explicacions a la manera actual de viure la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada