divendres, 21 de maig de 2010

Ja dormiran tranquils


Ja som una Gran Ciutat. Açò és el que desitjaven els membres de la corporació municipal -Orengo al capdavant de tots- i se'ls veu molt feliços, devanits i contents. I ara, què? En què notarem les diferències? Es viurà millor a Gandia amb aquest títol? No ho sabem, i si no fan una bona pedagogia explicant-nos-ho, quedarem com Camot.

Lliges en comentaris i sents declaracions dient: Som la quinta ciutat. És bo ser gran ciutat? No es viu millor en una ciutat menuda? No és que Gandia siga massa gran, però abans era més reduïda. A alguns se'ls ompli la boca anunciant el nombre d'habitants com a l'època del desenrotllament descontrolat quan es pretenia fer grans les ciutats i avançar en el rànquing poblacional. Aleshores, és media la “categoria” de la població pel seu nombre d'habitants i per la construcció d'edificis que tocaren el cel.

A mi m'agradava més Gandia quan predominava la gent d'ací. Ara, ja veus, sembles foraster en la teua terra. Abunda molt el personal forà, i ja no dic el castellanoparlant, que sembla ser majoria entre els natius, em referisc a eixa gent vinguda d'arreu del món i que li costa integrar-se -si és que ho intenta, que més bé crec que no-. El tio Canya es queixava de què els nets parlaren llengua estranya, però, que li passaria si sentira parlar la quantitat de llengües rares que sents pel carrer i si veiera la diversitat de vestimentes que porten?

Bé. Tot açò és el que ha fet de Gandia una Gran Ciutat. Dels 80.000 habitants censats, més de 20.000, pertanyen al col.lectiu estranger. No ho dic en el sentit de què sobren, perquè tothom té dret a guanyar-se el pa allí on puga fer-ho, però, que voleu? Tot açò comporta uns riscos en potència que algú o alguns poden aprofitar per tirar l'ham i pescar alguna cosa.

Esperem que aquest titolet aconseguit a força de padró municipal, siga beneficiós per a la ciutat. Tanmateix, caldrà que no es faça massa gran no siga que encara siga pitjor.

2 comentaris:

  1. Jo que sóc de poble no saps quina felicitat m'envaeix sabent que ara visc en una gran ciutat. Sempre em fotia allò que diuen els madrilenys: "me voy a Gandia pueblo" Xe, s'ha acabat. Ara hauran de dir: "Me voy a Gandia ciudad" I és que per a poble, ja tinc el meu. Segur que viurem millor, no ho dubtes. Hi haurà menys sorolls, s'aparcarà millor, les voreres no estaran minades de cagades, milloraran els serveis, tindrem tranvia i de segur, de segur que parlarem en valencià en qualsevol lloc i ens contestaran en aquesta llengua.
    Ja saps que no em crec res d'açò. L'alcalde quasi segur que tampoc però ell es pujarà el sou perquè... què fa un alcalde de gran ciutat amb un sou d'alcalde de poble?
    Xe, una merda. Bona nit.

    ResponElimina
  2. Tots eixos avantatges deuen de ser els que volen aconseguir amb això de la gran ciutat perquè, si no, a què tant d'interés? Ah! També tindran llocs de treball pels amiguets creant-los assessories i no sé quantes coses més.

    ResponElimina