diumenge, 21 de març de 2010

Ja s'han acabat

Les Falles s'han acabat. Adéu al rebombori, als carrers tallats, a les massificacions, als coets, a les músiques, al foc, a tot allò que trenca la quotidianitat. Benvinguda la monotonia i la normalitat, encara que trencar-les supose un exercici d'alliberament de pressions socials.
Per a mí, l'esència d'estes festes no són les presentacions, les desfilades, les ofrenes, les despertades, ni tants altres actes, sinó eixos monuments artístics on la imaginació de la gent mediterrània esclata amb tota la seua força en forma de ninots i on la crítica irònica cap a les autoritats, els costums, la política, la religió, la societat que ens envolta, fan palés el caràcter de les nostres gents.
Res ni ningú s'escapen de veure's criticats en estos monuments. Unes vegades, ho són de forma grollera; altres, de manera més subtil. Tot, però, ix en defensa del poble pla front els abusos dels que detenen el poder i de les organitzacions socials que ens dirigixen i oprimixen.
Una altra característica d'estes festes és el soroll que en forma de pirotècnica envaeix el carrer sense atendre's a normatives horàries o a situacions personals dels demés. És el soroll per soroll i a veure qui en fa més. Quan més gran, millor, més entusiasme desperta. La seua representació màxima es manifesta en la mascletà, quan el ritme sonor i la seua acceleració arriben al final provocant una simbiosi entre persones i pólvora que és difícil d'explicar si no s'hi assisteix.
I per damunt de tot, el caràcter artístic dels monuments, on cada detall et diu coses que no calen llibrets de falla. Personatges sorneguers, encantadors xiquets, xiques esveltes i nues mostrant tot l'encant dels cossos jovenívols, grans mafiosos, polítics corruptes, dirigents inútils, esportistes forrats de diners, etc, etc,
Temps enrere, el problema del món faller va ser el polititzar-se en una direcció, que, afortunadament, sembla ser va espolsant-se de damunt i, cada cop més, esta festa va sent patrimoni de tots els valencians. Tant de bo siga així i mai més identifiquem fallerisme i blaverisme.

1 comentari: