dimecres, 4 de novembre de 2009

Ximpleries laïcistes

Llegim en la premsa aquesta noticia:
Europa ha donat als laïcistes una primera però significativa i, segurament, històrica victòria en la seua lluita contra la presència de símbols religiosos en les escoles: El Tribunal d'Estrasburg o Cort Europea de Drets Humans ha declarat que els crucifixos en les aules suposen "una violació dels drets dels pares a educar els seus fills segons les seues conviccions" i "de la llibertat de religió dels alumnes". La sentència és La reposta a un recurs presentat per Solie Lautsi, una ciutadana italiana d'origen finlandés que en 2002 va demanar a l'institut a què anaven els seus dos Fills que retirara les crucifixes. Després de molts intents fallits en els tribunals italians, Estrasburg ha referendat la seua batalla i, sobretot, hi ha assentant un precedent en una lluita en què s'han bolcat grups laïcistes de tota Europa. El Govern italià Deurà indemnitzar a Lautsi amb 5.000 euros. 
Res que objectar a aquesta declaració del Tribunal d'Estrasburg. Ni entre ni isc, però està bé que les religions no estiguen presents a les escoles. Cada organització religiosa compta amb els seus espais on adoctrinar els seus seguidors. L'escola està per formar i educar persones dins d'un ambient neutre i purament civil. Ara bé: pense que hem de ser conseqüents amb aquestes decisions i actuar sempre i en tots els llocs de la mateixa manera.

De totes formes, cal considerar l'espai físic i històric on vivim i tenir present que les tradicions són les que són i no està bé, tampoc, d'erradicar-les totes simplement perquè tinguen un caire religiós -en aquest cas cristià-. Som el que som i venim d'on venim. És per això que no cal ser tan extremats com per eliminar tot allò que siga un signe religiós i actuar com si no tinguérem passat. Per això em sembla un destrellat prescindir dels nadals i dir-los festes d'hivern, entre altres ximpleries.

Veient totes aquestes reaccions laïcistes i tal com s'hi produeixen, semblen més producte d'integrismes que no pas d'un voler una societat al marge de creences. I és que els integrismes no apareixen sols en les religions; també ho fan en totes les altres organitzacions humanes siguen del tipus que siguen. Igual dóna que s'anomenen religioses, laiques, esportives, politiques o de qualsevol altre tipus.

Arribats als extrems que estem arribant, haurem de prohibir les creus que porten alguns penjades al coll com ornamentació, les creus públiques que hi ha en infinitat de pobles, i, com no, les creus que formen part de les ensenyes nacionals: Finlàndia, Suïssa, Anglaterra, Noruega, Suècia, Grècia, etc.
Com he dit abans, no hem de ser tan radicals i hem de tenir present que, ens agrade o no, tenim una història feta en el cristianisme, encara que el present en siga un altre.

Com a conclusió, s'hauria de recomanar als diferents tribunals que dicten aquestes sentències o als governants que volen imposar el laïcisme en tot, que actuen de la mateixa forma quan són els musulmans els que exigeixen respecte a les seues creences. Però, per desgracia no actuen sempre igual. Davant d'aquestos últims, estan cagats de por -valga l'expressió- i cedeixen a tot el que demanen. Açò es diu covardia, ja que solament presumeixen d'autoritat quan han d'actuar sobre els més dèbils, que en aquest cas som nosaltres que no posem bombes.

2 comentaris:

  1. Crec que no és bo el cartàcter desintegrador de les imposicions, vinguin d'on vinguin.
    Quan esmicolem les coses, queden en no res, per tant poden desaparèixer, fins i tot la part d'elles que és necessària. El tema religiós és complicat, però s'ha de tractar amb respecte, com qualsevol altre tema. Si critiquem la caça de bruixes, hem d'evitar-la...De vegades aquesta està disfressada per drets, sense deures.
    gràcies per la reflexió.

    ResponElimina
  2. Efectivament, sota la bandera del laïcisme està portant-se a terme tot el contrari del que es pretén, que no és ni més ni menys que instaurar una nova religió.

    ResponElimina