dissabte, 18 de juliol de 2009

La Safor i els carrils bici

Unim tots els pobles de la Safor amb un carril bici
és el nom del grup al que m'acabe de subscriure dins del Facebook. Seria una excel.lent idea portar-ho a la pràctica, però tot i ser una manera ecològica i saludable de moure's en distancies curtes, crec que cau dins d'aquell tipus d'idees que són catalogades com a utòpiques. En aquest cas, no perquè siga una actuació cara i complicada, sinó per falta de voluntat política en els nostres governants.
Com a usuari de la bicicleta -com a activitat lúdica- m'he recorregut tota la comarca per camins rurals, que, per cert, estan generalment en molt bon ús per a la pràctica d'aquesta activitat i podrien ser utilitzats molts d’ells per aquest ús. Sóls caldria fer actuacions en accessos i senyalitzacions. De vegades t'hi trobes més còmode per estos camins que no per vies o carrils anomenats ciclistes.
Respecte als carrils bici de l’autovia del Morquí, en concret al tram Palma-Ròtova, i al de Gandia-Oliva, vaig enviar al diari Levante l'any passat una carta de protesta per la mala utilització que alguns fan d’estos espais destinats sols a bicis i vianants, la qual carta reproduesc a continuació

A propòsit de l’última víctima mortal d’un aficionat a la bicicleta ocorreguda en La Llosa de Ranes, pose de manifest que els ciclistes sóm “l’últim pet de l’orgue” per als conductors d’automòbils i per a les autoritats que han de fer acomplir la normativa vigent en questions de mobilitat.
D’acord en què hi ha ciclistes que no respecten les normes de tràfic -són els menys-, i que és un perill circular per les carreteres, però ens hem d’acomodar tots: vianants -que també tenen dret a circular per la carretera- ciclistes, motoristes i automobilistes. Per als dos primers grups, vianants i ciclistes, estan construint-se vies alternatives especials per a ells, de vegades compartides amb els vehícles a motor; però hi ha moltíssims trams en els que està prohibida la circulació a qualsevol vehicle a motor. I ací és on dirigisc la meua indignació: contra els poc respectuosos amb les normes d’ús d’aquestes vies. En concret voldria que l’autoritat corresponen (que no sé quina és), vetllara un poc més en la Via Ciclista del Morquí en el seu tram entre Palma de Gandia i Ròtova. Tot i ser d’ús exclusiu per a bicicletes i gent a peu, circulen molt sovint motocicletes conduïdes per joves sense casc, turismes i algun que altre camió de poc tonatge.
No estaria de menys que si la Guardia Civil de Tràfic que fa el seu recorregut per l’autovia paral.lela posara de tant en tant alguna mult, els indesitjables intrusos s’ho pensarien dues vegades abans d’envair una via que no els correspon.
Com aquest tram, està també el carril bici entre Gandia i Oliva, on continuament circulen motocicletes a molta velocitat -que han provocat algun accident als ciclistes- conduïdes també per joves que volen evitar la carretera nacional.
Si els diferents organismes públics es gasten milions d’euros en adequar vies per a cilclistes, que vetlen perquè així siga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada