dijous, 2 de juliol de 2009

Bicicletes per Gandia

Llegia aquestos dies passats un article de Carlos Fuster en el diari Micro sobre l'ús, cada vegada més nombrós, de la bicicleta per als desplaçaments diaris dins de la ciutat de Gandia, ciutat que ha oblidat, diu, aquesta forma de desplaçar-se i que mostra el caràcter “pixaví” dels seus habitants. No li falta raó per a fer aquesta afirmació, però no sols als habitants de Gandia, sinó també als de la resta de ciutats d'aquest país que menysprea la bici per considerar-la de poca “categoria” social.

Atribueix l'augment del seu ús als següents factors:
1. Crisi econòmica. Suposa un gran estalvi en carburant i ja sabem que “la fam aguditza l'ingeni”
2. Augment del nombre d'estrangers sens aquest sentit del ridícul a l'hora de muntar a una bici i que aprofiten les característiques orogràfiques i meteorològiques de la ciutat per fer-ne ús.
3. Els estudiants que van per Europa amb el programa Erasmus veuen com allí no estan acomplexats i, amb pitjor oratge i orografia, no dubten en usar la bici per moure's d'un lloc a un altre.

En algunes ciutats espanyoles ja tenen muntat un servei de lloguer de bicicletes i és freqüent veure els ciutadans amb dues rodes sense tenir “vergonya” del que diran. Ací a Gandia, ja fa temps que se'n va parlar, però aquest servei mai no arriba i crec que no està ni verd encara. Això si, ha estat feta en l'anterior legislatura una xarxa de carrils bici que més bé serveix de ben poc. No hi ha connexió entre ells i sovint et trobes amb cotxes estacionats al seu damunt. Altres són estrets en excés i, tot plegat, sembla que han estat fets per gent que no ha agafat mai una bici i que ignora com circular amb ella. És per això, supose, que molts usuaris de bicis, envaeixen les voreres o el passeig i circulen amb col.lisió amb els vianants o, de vegades, també ho fan per carrers en sentit contrari al tràfic. Les autoritats ho haurien de regular i aplicar allò de “cada cosa al seu lloc i un lloc per a cada cosa”. En una ciutat com Gandia, que la pots travessar caminant en vint minuts, és una pena que els cotxes siguen els amos dels carrers i que la gent no use la bici o vaja a peu. A aquells que no els abellisca fer-ho, sempre tenen l'opció de L'Urbà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada