dijous, 4 de juny de 2009

Burreria
L'expresident del Govern espanyol, José María Aznar, s'ha mostrat crític amb el sistema d'immersió lingüística i ha augurat que els catalans hauran de fer viatges d'estudis per la resta de l'Estat si volen aprendre correctament la llengua castellana. En declaracions recollides per Els Matins de TV3, l'expresident espanyol afirma que "una persona que recibe dos horas de castellano a la semana acabará sus estudios sin hablar el castellano bien"y tendrán que invertir los padres, los que tengan recursos, a que vaya a estudiar a no sé dónde. En lugar de ir a Londres a estudiar inglés, irán a Albacete a estudiar castellano", ha sentenciat.

Com estem comprovant, Aznar ix en defensa d'allò de sempre: del nacionalisme espanyol excloent. Efectivament, excloeix tot el que no siga castellà, identificant castellà amb espanyol. No sap que hi ha altra classe d'espanyol, millor dit, ho sap, però no vol que siga així. Perquè han de ser més espanyols els castellanoparlants que els que no ho són? Ahí és on radica l'etern problema d'identitat d'aquest estat -jo no dic país ni nació, perquè tal com està concebut, a mi no em desperta cap sentiment al respecte-. Sempre, els no castellanoparlants que hem pensat una mica, ens hem preguntat per quina raó hem hagut d'utilitzar una llengua que no ha estat la nostra, la que hem aprés dels nostres avantpassats i la qual ha estat menyspreada, vilipendiada i en determinades ocasions, àdhuc perseguida. Doncs ara resulta que el voler recuperar el que és nostre, que al cap i a la fi és també un bé cultural “espanyol”, resulta que és perniciós per al castellà. Oblida Aznar que portem segles de persecució lingüística i en canvi són ells els que se senten perseguits en les comunitats que tenen altres llengües.

Siguem seriosos. El castellà està per tot arreu: en el carrer, en els mitjans escrits, en la televisió, en el cinema. El seu aprenentatge és quasi “innat” per allò de viure en un ambient d'immersió castellana. En canvi els nostres pobrets idiomes es veuen relegats a un segon terme que, tot i prestar-los una mica més d'atenció, van deteriorant-se, cada cop més reduint-se, circumscrivint-se únicament a les zones rurals on sempre han estat presents. Amb una visió pessimista -o realista, no sé- la seua existència sembla ser tinga data de caducitat.

Tornant al nostre protagonista. Afirma que els pares enviaran els fills a Albacete (quina culpa tenen els d’Albacete?) a estudiar castellà. S'haurà parat a pensar si els pares preferiran que els fills aprenguen de segona llengua els castellà o, tal vegada preferiran l'anglés? Perquè una vegada arribats al monolingüisme que ell profetitza, serà més útil aprendre anglés que no castellà. Ja estem veient com els nostres polítics sols amb el castellà fan el ridícul per Europa i pel món desenvolupat. De ser “pudiente” com ell diu, serà més convenient anar a Londres que no pas a Albacete. Que fem amb el castellà com a segona llengua? No val per a res. Hem de conéixer l'anglés si volem anar pel món.

El Sr. Aznar deuria estar tranquil. Els nostres xiquets sabran parlar castellà, sabran escriure castellà i, si les coses es fan correctament, sabran fer el mateix en la seua pròpia llengua nativa i en anglés. Que no siga tan catastrofista i endeví. Espanya aniria millor si les altres Espanyes funcionaren com és degut, sense pressions centralistes i sense visons unitàries que el que fan és despertar els altres sentiments propis que ens fan veure com enemic a tot allò que ve del centre per impositiu i per excloent. Eixes afirmacions que estem farts de sentir dient que el castellà és la llengua oficial, no valen. Si el castellà és oficial, és per imposició, no per altra raó. Les imposicions ja sabem com poden acabar: passant-se- les pel forro.

3 comentaris:

 1. Un 10 Carles. I que aquest "senyor" va ser president de "tots" els espanyols?

  ResponElimina
 2. Y yo me pregunto ¿cómo es posible que se entreviste y se difundan las opiniones de un personaje inculto, pérfido y con aires de grandeza? Este señor cuando viaja por el mundo ¿se entera de algo?

  Felicitaciones Carles.
  Alfredo de "Amigos de la Nau Gran"

  ResponElimina
 3. Hola, Alfredo
  M'imagine que la publicació de les seues entrevistes es fan per vendre el producte. Ja sabem que tenen molt de morbo i la gent ens freguem les mans davant de les morbositats. Si no, mira el que passa amb els programes "basura" de Jesulins i els cunyats de les cosines dels nebots. Els afiliats i simpatitzants del PP deuen de posar-se a tremolar cada vegada que obri la boca. Si hi haguera alguna càtedra de burreria ja sabem de qui seria.
  Gràcies, Alfredo, pel teu comentari

  ResponElimina