diumenge, 3 de maig de 2009

Navaixes (Alt Palància)

Navaixes (Navajas) és un municipi que es troba a la comarca de l'Alt Palància. Limita amb Castellnou (Castellnovo), Xèrica, Sogorb i La Vall d’Almonesir. El riu Palància travessa el terme municipal, de reduïdes proporcions, de NW a SE. El casc urbà està situat en un dels meandres del riu aigua amunt de la ciutat de Sogorb, a la dreta del curs fluvial. El principal reclam turístic de la població és l'abundància de fonts (algunes de les quals són mineromedicinals) i l'activitat balneària que se’n deriva. L'aigua d'aquestes fonts també s'aprofita per al regadiu d'unes 120 ha (principalment d'arbres fruiters i llegums).
Entre els llocs d’interés turístic que té i que no es pot deixar de visitar, està el Salt de la Nóvia. Aquest paratge, situat en el riu Palància, està format per la cascada del Brazal, un impressionant salt d'aigua de 30 metres. Existeix una llegenda local que diu que quan les parelles anaven a casar-se les núvies devien saltar el riu en aquest punt i si ho assolien el matrimoni seria feliç, però va haver una vegada que una d'elles no ho va assolir sent atrapada juntament amb el seu nuvi que es va llançar a rescatar-la per un remolí del riu morint ambdós. (Dades de Viquipèdia)
És una població, com totes les d'aquestes característiques, molt tranquil.la, amb abundants bars on et pots seure al carrer a prendre't un café o una cervesa veient els nombrosos turistes passar i mantindre amenes conversacions amb els amics. L'aspecte de la població és molt agradable per la netedat dels carrers, les façanes de les cases i les abundants mansions que s'hi troben.
L'indret més espectacular és El Salt de la Nóvia que hem descrit més amunt. Allí si que et trobes en plena natura. Vas pel riu Palància, encaixonat en una espècie de canó, contemplant els salts d'aigua i arribes a un lloc on hi ha una esplanissada d'herba i ombres de grans arbres i on s'ha habilitat un espai, al peu de les parets verticals, per realitzar concerts .
Altres llocs d'interés poden ser: la torre àrab d'Altomira (s.XI), el brollador de l'Esperança amb l'ermita i restes d'un monestir dels jerònims al costat, al voltant del qual es troba un àrea recreativa amb bosc de pins i on s'hi poden observar simpàtics esquirols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada