diumenge, 10 de maig de 2009

És bo l'ecologisme exagerat?

No sóc persona entesa en ecologia, únicament sé que, a grans trets, és la ciència que estudia les relacions dels ésser vius amb el medi en què viuen, entre altres coses. També deduïsc que no hi pot haver una determinada espècie animal o vegetal que no tinga depredadors en el medi on viu i, conseqüentment, s'apodere del mateix i es multiplique de tal forma que la seua presència siga tan aclaparadora i excessivament abundant que dificulte els altres éssers viure en aquest medi.

No em referisc als humans, que no tenim rivals i fem el que volem de l'entorn, sinó a la protecció irracional que donem en determinats llocs i moments a alguns animals o plantes i que prioritzem la seua multiplicació i conservació a altres interessos que puguem tenir en aquest entorn, encara que no siguen perjudicials.

Alguna cosa d'açò passa al parc natural del penyal d'Ifac amb les gavines que n'han pres possessió i estan arribant a ser aus realment molestes per als que volen gaudir d'aquest entorn. Tot està caient davall dels seus capricis i van decorant-to tot. Ja feia molts anys que no hi anava i m'ha impressionat gaire la seva abundància i les molèsties que causen.

Desconec si els responsables del parc ho hauran considerat i tindran dissenyat algun pla per regular-les. Si no és així, ho haurien de fer. Resulta molt molest veure'n les conseqüències: apartaments, cotxes, teulades, roques, vaixells i tot el que hi ha, ple d'excrements.

Una altre inconvenient és que resulten perilloses en època de cria perquè es tornen agressives i ataquen les persones que intenten accedir al cim del penyal. Ho dic per experiència directa, a l'haver estat víctima dels seus atacs i moviments dissuasoris cap els senderistes que hi accedien.

Tal vegada haurien de repoblar aquestes roques amb alguna classe de depredador que anara regulant la seua multiplicació. Tanta protecció em sembla excessiva i contraproduent tenint en compte que no és una espècie en vies d'extinció.

Igual que les persones que tenen limitat el seu accés en èpoques de massificació turística, cosa que em sembla molt bé, les gavines tampoc no haurien de tenir tanta protecció i hauria d'estar limitada la seua presència. Si no se li posa fre a aquesta situació, en uns quants anys serà impossible pujar al cim del penyal o passejar tranquil-lament pel seus voltants.
Les persones no haurien d'envair el medi d'aquesta manera. Les gavines, tampoc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada