diumenge, 26 d’abril de 2009

Un dia emboirat pel Serpis

Aquest matí, hem eixit a fer el recorregut entre La Reprimala de Vilallonga i la Fàbrica de la Llum al límit del terme de L'Orxa. Quasi ho deixem estar, perquè uns núvols amenaçadors indicaven que podia ploure en qualsevol moment. No hem fet cas d'ells i hem amant a caminar per aquest bell i emblemàtic indret de les Comarques Centrals.

Una vegada hem deixat el cotxe a la pedrera, ens hem adonat de la gran quantitat d'excursionistes que per allí hi havia: un autobús d'universitaris, ciclistes, gent a peu. Afortunadament, no ens hem entropessat amb cap vehicle en tota la caminada. Aquest recorregut és per fer-lo a peu o en bici.

El primer que hem observat és la muntanya coberta de boira que ens impedia contemplar la bellesa del circ de La Safor, però, per altra banda, ens ha fet recordar la similitud d'aquestos paratges amb zones de pluviometria elevada, com poden ser els Pirineus o la serralada Cantàbrica.

Només començar la baixada cap al riu, ja teníem una preciosa vista del seu llit i de l'antiga via fèrria que, tot just allà baix, es veia interrompuda per la manca d'un pont. Ja veurem quin és el dia en què ens donen uns pocs euros sobrants del grans esdeveniments muntats a la capital per D.Francisco i la Sra. Rita i ens restauren els tres o quatre ponts que té aquesta via verda.

El riu baixava content, produint un alegre soroll al saltar per les pedres del seu llit i la vegetació mostrava tot el seu esplendor primaveral al llarg de tot el camí. Qui diria que estàvem en terres mediterrànies caracteritzades per la secor del terreny. Ací, pel contrari, la vegetació i l'aigua ens allunyaven d'aquestos trets.

Ja hem alcançat la via i el primer i més llarg túnel se'ns presenta davant de nosaltres. El travessem i després en passen uns quants més, però cada vegada més curts. Ens deixem al darrere unes petites preses que provoquen que el riu vesse per dalt d'elles i, finalment, arribem al punt on l'hem de travessar per passar a l'altre costat. Aquest és el punt de divisió provincial i on està situada una antiga i molt deteriorada, quasi en ruïnes, central hidroelèctrica.

Final del trajecte perquè ara hem de tornar. Un altre dia realitzarem el recorregut sencer i arribarem fins l'estació de L'Orxa. Avuí, com a passeig matinal, ja està bé.

1 comentari: