dilluns, 2 de març de 2009

Castell de Bairén

El castell de Bairén es troba situat al municipi de Gandia en un monticle, en els començaments de la Serra de Montdúver, a 3 km de Gandia junt a la N332 direcció València.

Hi ha tres parts en el castell separades per muralles.En la zona Nord es troben les construccions de l'època musulmana.Al Sud, hi ha un conjunt rectangular amb tres torres circulars i construïdes amb aparell. En ell es pot observar una cisterna de rajola de 10 x 5 metres.A l'Est hi ha un xicotet portal amb arc de mig punt.Per la seua situació estratègica, degué ser molt important. Encara que Mair én no era una vila, tenia molta importància com a fortificació.

Certs detalls evoquen les construccions cristianes com : la torre albarrana de 4 m de diàmetre i de fàbrica de pedra que s'unix a la part Sud per mitjà d'un mur. L'entrada està protegida per una torre redona de 3 metres de diàmetre i també de pedra.Més cap al Nord és possible veure eixe mur flanquejat per dos torres redones, iguals que les de l'entrada.
A l'Est en pendent hi ha una muralla que rodeja una superfície de 10 hectàrees.

En 1007, El Cid el va conquerir als musulmans. Més tard, però, va estar reconquistat per aquestos. En Bairen va tindre lloc una derrota dels almoràvits en 1097 quan estos van voler emboscar El Cid i a Pere I d'Aragó.

Finalment, en 1240, Jaume I el va incorporar definitivament a la seva corona. Va pactar amb Abecendrel l'entrega del castell a canvi que serien respectats camps i collites.

En les seves Cròniques ho narra de la següent manera:

"Entram en la Val de Bayren e parlam en l'alcayt qui tènia el castell e ab aquells de Vilalongua e de Va esborrar e de Vilella e de Palma, qui eren castells de roques grans e fortes, e dixerennos que quan l'alcayt de Bayren hauria pleit ab nos, que tots aquels de la Val es rendríen ..."


Fa uns any, les seves parets van estar reconstruïdes en part perquè es trobaven en un estat molt lamentable, no quedant quasi murs. La seva visita resulta una excursió molt agradable. Des d’allí pots gaudir de vistes de la marjal, de la platja de Gandia i del Grau.

2 comentaris:

  1. No passaria res si els polítics que ens governen s'ocuparen una mica de que no desaparegués el poc que queda de la nostra història.
    Construir i construir segur que els dóna més diners. El castell està abandonat totalment. De tots els assessors que té l'alcalde no hi ha cap que tinga alguna idea per millorar aquesta construcció i el seu entorn?

    ResponElimina
  2. Sols se'n recorden en vespres d'eleccions.

    ResponElimina