diumenge, 8 de març de 2009

Benilloba

Continuant amb els pobles del Comtat, avuí li toca el torn a Benilloba.
Aquest poble ha tingut fama per la seva fabricació de mantes i la venta ambulant que feien els seus habitants al llarg de la geografia nacional.
Està situada junt al riu Frainós, entre la Serreta d'Alcoi i la Serra Serrella en la carretera que porta des d'Alcoi a Callosa d’ En Sarrià. Limita amb els termes municipals de Cocentaina, Gorga i Penàguila.
Antiga alqueria musulmana, en 1317, pertanyia a Bernat de Cruïlles. En 1357, les tropes castellanes de l'infant Fernando van atacar la població i serien rebutjades pels seus habitants. Comptava amb 330 famílies de moriscos, uns 1.485 habitants aproximadament, prèviament a la seua expulsió l'any 1609. Va estar possessió dels comtes d'Aranda, els quals van atorgar la segona carta de poblament l'any 1611.
El senyoriu de Benilloba va entrar a formar part del patrimoni de la casa comtal de Revillagigedo en 1757. A pesar de les disposicions que abolien els senyorius, els comtes van mantindre la seua posició fins a l'any 1955, any en què van vendre i van transferir els drets senyorials subsistents a un particular. Seguix per tant vigent el senyoriu de Benilloba, com a cas excepcional a la Comunitat Valenciana.
Monuments i Llocs d'interés són: Església Parroquial (segle XVII). Edifici d'interés arquitectònic. Palau del Comte de Revillagigedo. (segle XVIII). Edifici d'interés arquitectònic restaurat recentment per alumnes d'Història de l'art de la Universitat de València.Festes Festes Patronals. Se celebren a partir del 14 d'agost en honor de Sant Joaquim (Sant Xotxim, com es coneix popularment en el poble). Tenen lloc entrades de Moros i Cristians.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada