dimecres, 18 de febrer de 2009

Antic Egipte

Quan estudiem la cultura i l'art egipci no ens adonem de moltes coses que si ens parem a pensar, ens esgarrifen per la quantitat d'incògnites que presenten i per com són de misterioses. Sols amb l'orige d'aquest poble ja tenim prou matèria per elucubrar i no arribaríem enlloc. Pensem que quan encara estem a l'Edat de Pedra a la península Ibèrica, ja tenim manifestacions d'aquesta gent a la vall del Nil.

Davant tot el seguit de construccions que encara estan en peu, ens meravellem i sorprenem de veure tanta monumentalitat i de pensar com han estat capaços d'alçar pedres de gran tonatge a més de cent metres d'altura.
No sols és contemplar la gradiositat dels temples i piràmides; també és bonic veure aquells baix relleus i petites escultures representant escenes de la vida quotidiana en què veiem com són activitats actuals que hem viscut i experimentat: explotació d'animals domèstics, agricultura, modes de pentinats i calcer, música, dansa, etc.

I que hem de pensar de la gran influencia que han tingut sobre tots els pobles del voltant? Perses, hebreus, grecs, romans i el mateix cristianisme tenen moltes idees religioses copiades o directament influenciades pels egipcis. També, si observem la parafernàlia papal ens recorda la faraònica: bàculs, tiara. La mateixa distribució exterior de Sant Pere de Roma, sembla copiada dels temples egipcis.

L'aprofitament que fan de les aigües del Nil, és totalment ecològic. No necessiten crear grans preses per regular el cabal fluvial perquè aquestes fan malbé els al.luvions de fang tan necessaris per la fertilitat del sòl.

L'única cosa que no he arribat a entendre és com una civilització tan avançada tecnològicament i amb varis mil.lenis per al seu desenvolupament, no evolucionara cap altres camins i mostrara grans diferencies entre els primers anys i els darrers. Si pensem que nosaltres portem tan sols dos mil anys en la nostra era i ells estigueren més de tres mil, i hem evolucionat tantíssim, sobre tot en els últims cent, seria lògic que també ells haguren fet el mateix o més.

1 comentari:

  1. Carles, simplement agraïr-te que esofereixques aquestes fotografies tant meravelloses d'Egipte.

    M'has tocat la vena, és un dels llocs que sempre he dessitjat anar.

    Esperareé, esperaré,esperarés,.....

    ResponElimina