dissabte, 31 de gener de 2009

Reconeixement:carrers de València

Buscant en les guies de carrers de València, he pogut confirmar el següent: la capital d'aquest país no té cap carrer dedicat als il.lustres escriptors i prohoms d'aquestes terres, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés i Carles Salvador.
La cosa no és estranya sabent qui governa la ciutat des de fa tants anys. D'aquesta senyora i el seu partit es poden esperar moltes mancances en quant a tot el que siga valencianisme -catalanisme, anomenat per ells-. Açò no és notícia que impacte. El que si que és greu és el fet que quan va governar el PSPV-PSOE, tant a l'alcaldia com a la Generalitat, no es dediqués cap carrer a algun o a tots aquestos personatges. No ho entenc. O si que hi havia algun carrer i el PP els va canviar el nom? Si algun possible lector sap alguna cosa al respecte, li agrairia algun comentari.
He buscat carrers amb aquestos noms i els he trobat en molts pobles i ciutats mitjanes arreu del país. Però no així a la capital ni a les altres dos. He de dir amb descàrrec d'Alacant, que si té un passeig dedicat a l'Escriptor Joan Fuster. Més val això que res.
Quan veus aquestes coses t'adones del país tan despersonalitzat en què vivim o, més bé diria jo, dels polítics que valoren tan poc aquestos personatges que han sabut rescatar una llengua i un sentiment nacional que quasi estaven perduts -no és que ara estiguen boiants- mitjançant la seva obra.
Tothom té aquestos tres com els referents principals de la nostra llengua i és a ells als que busquem quan volem fer les coses ben fetes. El ressorgir de la llengua no s'entén ni hagués estat possible sens ells. Però, clar, els enemics de tot aquest renáixer, veuen en ells fantasmes i dimonis domèstics que, sovint, els fan tremolar de por per si de cas el sentiment nacionalista revifa més del que toca.
Vull expressar amb aquestes lletres tot el malestar que em produeix no veure més homenatges en forma de vies publiques i centres socials dedicats a tots tres. La burgesia dominant que ha governat ens ha privat de quasi tot el que ha significat alguna diferència amb Madrid, que és on solen mirar-se per tal d'identificar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada