dimecres, 21 de gener de 2009

Obama, signe de canvi.

Des de fa alguns anys, estem assistint al món a una sèrie d'esdeveniments que, vistos al moment, sense perspectiva històrica, no ens diuen massa, però, si ens parem a analitzar-los, caldrà relacionar-los tots i englobar-los en un conjunt de fets que, tot plegat, poden ser motiu perquè els historiadors del dia de demà els posen com a signes, com a fets, com a indicadors d'un canvi d'edat històrica. Entre aquestos fets, podem indicar-ne alguns que tots hem viscut o estem vivint: caiguda del comunisme, desplom del capitalisme salvatge, irrupció de la tecnologia digital, instauració d'internet com a comunicació mundial, un negre a la presidència dels EE.UU, ...

Els que hem complit alguns anys i mirem pel retrovisor, observem com el món d'abans era molt diferent al d'ara. El que passa és que els fets van succeint-se i introduint-se a poc a poc, sens adonar-nos-en i tot ens sembla natural. Vos imagineu que retornara a la vida alguna persona desapareguda fa tan sols vint anys? No sabria avenir-se'n.

Doncs bé, ara centrant-nos en un d'aquestos fets, el d'Obama és, sens dubte, un avanç social de magnitud insospitada. No som conscients del que açò pot representar, tant per als EE.UU com per a la resta del món. Les paraules d'Obama representen un motiu d'esperança per als problemes mundials. Totes eixes al.lusions a l'ecologia, eixe canvi de vocabulari cap al món musulmà, l'apel.lació als valors i tantes altres paraules esperançadores, tant de bo arriben a bon terme. Però, crec que estem esperant massa coses del nou president i, pot ser, promte, la desil.lusió ens envaïsca.

No deixa de ser casual que tot el món haja estat pendent de les seues paraules per entreveure un canvi en la l'actitud dels EE.UU front a la resta del món i, en especial, cap a eixos problemes polítics, socials i econòmics que avuí en dia estan sense resoldre i que tenen molt difícil solució, encara que algun n'haja passat per alt per allò de la presència dels poders fàctics en les decissions dels governants. Tothom està fart del funcionament de les estructures sociopolítiques actuals i desitja un canvi radical que ens conduesca a una altra manera de viure en aquest planeta. Ens agarrem a qualsevol indici de canvi per dipositar-hi totes les nostres esperances i desitjos, encara que després no s'acomplesquen i hagem de tornar a la crua realitat. Aprofitem el moment i, almenys, somniem i visquem, doncs el retorn a la realitat, si ha de vindre, ja ho farà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada