dijous, 15 de gener de 2009

Els Porrats

Algunes de les expresions de cultura i religiositat popular més importants en la comarca de la Safor són els porratas que des de fa alguns anys han anat aflorant del quasi oblit en què havien caigut.

Així, quan comença l’any, en les poblacions de Benirredrà, La Font d'En Carròs, Gandia, Oliva, Potries i Ròtova s’inicien els porrats com una ruta de caràcter turístic i cultural. Sant Antoni d'Oliva i Gandia són els primers en començar unes celebracions que acabaran a Ròtova amb el porrat de Sant Macià.

Antigament, els porrats eren una fira o mercat que se celebrava al voltant d'una església en honor a algun sant i on es venien tot tipus de productes i s'elaboraven tot tipus de menjars. Avuí en dia, són xicotetes fires de fruites seques, dàtils, llepolies, panfígol i altres productes típics als que se’ls ha afegit una gran varietat d'activitats culturals i lúdiques.

Veïns i visitants d’altres pobles de la comarca i de comarques veïnes hi acudeixen a passar un matí o una vesprada festiva on les diferents paradetes són reclam perquè els més menuts gaudesquen de les llepolies que allí s’ofereixen i els més grans passen una bona estona acompanyant els menuts i passejant distesament entre el soroll de l’ambient.

RUTA DELS PORRATS D’HIVERN DE 2009

10, 11, 17 i 18 de gener Oliva. Calderes i Porrat de Sant Antoni.

16, 17 i 18 de gener: Benirredrà. Sant Antoni del Porquet.

23, 24 i 25 de gener: La Font d'En Carròs. Porrat de Sant Antoni.

Del 2 al 8 de febrer Potries. Sant Blai.

7 i 8 de febrer: Gandia – El Raval. Sant Josep.

20, 21 i 22 de febrer Ròtova. Sant Macià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada