diumenge, 14 de desembre de 2008

Nadal

Estem a les portes del nadal, una festa que molta gent creu que és cristiana, però, no. El nadal sembla que té els seus origes a Mesopotàmia. És, per tant, una festa pagana que Roma, amb el seu sincretisme, incorpora als seus costums i celebracions. Es realitzaven grans menjades, regals i orgies. Quan el cristianisme esdevé religió oficial de l'imperi, aquesta festa, com tantes altres, es cristianitza i s'adopten les mateixes fórmules de celebració que tenien els romans. Així doncs, cal cristianitzar els personatges protagonistes i la Verge Maria i Jesús substitueixen els personatges pagans.
Tot el repertori costumista d'aquestes festes és imposat a tothom en el sentit d'adoptar formes i fórmules de relació social de vegades embafoses, farragoses i plenes de falsedat. Els menjars copiosos, tingues gana o no, els regals obligats per no fer lleig si no se'n fan, els desitjos de pau, ventura, salut i diners a tot el que es pose per davant, encara que, passat el moment i en altres ocasions, passem pel costat i no li diguem ni bon dia.
Com podem adonar-nos, aquests dies poden resultar poc atractius, almenys a mi em fa l'efecte, per les "obligacions" gastronòmiques i les exigències de l'intercanvi de regals que no saps mai ben bé que és el que li pots reg al familiar o a l'amic de torn.
Una altre costum que fa alguns anys va imposant-se, sobretot, entre companys de treball, és aquell de l'amic invisible. Un "amic invisible" que, a poc a poc, va fent-se visible quan són les companyes les que van indagant, investigant i deduint "qui regala que a qui" i van descobrint-se les procedències dels obsequis. I com que va a descobrir-se l'orige del regal, ocorre això que és propi del ser humà: destacar per sobre dels altres. I, clar, passa el que passa: sempre hi ha algú que se n'ix del preu estipulat per al regal.
Bo, malgrat tot el que hi he escrit i opinat, desitge un Bon Nadal a tots el que em puguen llegir.

2 comentaris:

  1. El Nadal, estic d'acord amb tu, arriba a resultar una mica embafós.

    ResponElimina
  2. Desconeixia eixes dades sobre el Nadal i els seus origens. Realment interessant.

    El Nadal cada vegada es una festa del consumisme puri dur, el que m'extranya és el silenci que guarda el Vaticà i lo fort que alça la veu quan es tracten temes com els preservatius, l'abortament, entre altres

    ResponElimina