divendres, 12 de desembre de 2008

Insults

La que estem muntant amb frases fetes aquestos dies! Que si "mort al borbó", que si "tontos de los cojones", que si "deberían golgarles de algun sitio"... i alguna que altra ja passada. Els que ostenten càrrecs públics deurien moderar un poc el llenguatge, però una vegada dita la frase, tampoc és per flagel·lar-se ni flagel·lar ningú. Són frases fetes i ja està. Maneres de parlar que tots solem emprar en converses privades i que no s'han d'agarrar al peu de la lletra.

Una vegada dit açò, i el que em porta a reflexionar, és la doble moralitat de la que fan gala els partits polítics. Quan algun personatge que ocupe un lloc de responsabilitat diga alguna frase insultant i ofensiva contra els que no pensen com ell, el mateix partit l'hauria de sancionar perquè es suposa moderació en el llenguatge i respecte als oponents. El que no es pot fer és demanar res contra ningú de cap altre partit i disculpar les eixides de to dels membres del propi.

A mi, els borbons em podran o no agradar, però no puc anar dient que moren -supose que serà en el sentit d'abolir la monarquia- això ho ha de decidir el poble democràticament.

El que algunes persones voten PP, a mi en concret no em satisfà perquè no és la meua ideologia, però si ho fan, no vaig a dir que són "tontos de los cojones". Cadascú vota el que creu més convenient, encara que ens agradaria que tothom votara en el sentit nostre.

Si hi ha nacionalistes, serà perquè algú els ha fomentat. No ixen per generació espontània. Hom ha de tenir en compte que un nacionalista es produeix per reacció d'un altre nacionalista d'una altra nacionalitat que oprimeix. Si totes les nacionalitats dominants foren respectuoses amb les nacionalitats minoritàries, molt possiblement no existirien problemes d'aquest caire. Així doncs, si hem de "colgarles de algun sitio" mirem primer si hem de penjar els altres nacionalistes o començar a penjar-nos nosaltres primer perquè també ho som.

Arribats ací, també voldria expressar que el nostre No-Do campsista no informa objectivament, vull dir que sap molt bé ocultar algunes expressions dites pels seus prohoms que han estat altament ofensives per als del partit opositor. I no sols això, han estat molt hàbils en desprestigiar els que les han fetes públiques. Que hem de pensar d'allò dit pel capo C.Fabra i la defensa que en va fer el seu acolitet R.Costa poc menys que satanitzant els ofesos? I de les paraules del cívicament educat Font de Mora contra els "f.p" dels socialistes en una reunió que -això si- era privada?

Meravelles verbals d'aquest tipus n'hi ha moltes. Caldria anar eliminat-les, millor dit, no produint-ne de noves, perquè ja sabem allò dels refranys "a boca cerrada..." o "por la boca..." No cal acabar les frases; tots les coneixem.

1 comentari: