dimarts, 18 de novembre de 2008

Nadal i altres Festes d'importar

Aquest matí, anant pel Passeig de les Germanies de Gandia, se m'acosta un estranger que, per la seua aparença, semblava magrebí, i em pregunta:
-Por favor, ¿qué son esas luces que están puestas ahí arriba entre los árboles?
Immediatament li conteste:
-Son luces para iluminar la Navidad.
El magrebí, extranyat, afegeix:
-¡Pero, si todavía queda mucho!
Efectivament, encara queda molt perquè Nadal estiga entre nosaltres, però vivim en un món on els interessos comercials ens dicten el que hem de fer, dictadura comercial diria jo a açò. Els nostres costums es regeixen pels interessos comercials de les grans cadenes: que si “Ya es Primavera en ...”,que si“ Ven a la Semana Fantástica...”, que si “Dias de Oro en...”
Antigament, no fa massa, encara tot es celebrava al seu temps: Nadal era quan tocava i la primavera començava a finals de març. Ara no, ara ens fan creure que Nadal comença en novembre i la primavera ho fa en febrer. I tots, dòcils als cants encisadors del gran comerç, anem desesperats comprant coses i més coses per regalar a tothom o per menjar sense fam queviures extremadament cars, que passades les festes, tornen al preu del que no haurien d'haver pujat mai. Quin aborregament tenim al comprar per “decret”!.
El món és com una aldea on els costums s'unifiquen. El poderós dicta i els subalterns obeïxen a ulls clucs.
Quanta festa ens imposen des de fora sense que ningú alce la veu i diga que ja n'hi ha prou! Halloween, San Valentí i a aquest pas, ens clavaran també el dia d'Acció de Gràcies o el dia de Búffalo Bill si es presenta. Temps al temps si la Xina no s'avança i ens clava l'Any del Porc o de la Serp.

2 comentaris:

  1. Quanta raó tens. Cada vegada tots s'assemblem més els uns i els altres, tant en els costums com en les formes de vestir.

    Des de grans multinacionals ens diuen com hem de vesitr, que hem de celebrar, que hem de menjar, entre altres coses i el qui no ho fa, ai, que raret es aquest

    I recordar que hi han tribus a l'Amasònia que mai han vist un home blanc?

    ResponElimina
  2. Doncs, no sé si això serà bo, però vistes les coses, tal vegada no els faça falta conéixer´ns

    ResponElimina