dimecres, 26 de novembre de 2008

Fred, pluja i neu


ENTRE RÒTOVA I CASTELLONET (Nevada de febrer de 1983)


Per distraure'ns un poc de tota la problemàtica econòmica mundial i nacional, l'oratge ens dóna avuí un tema de conversació, un tema que és recurrent sempre que dues persones es troben a l'ascensor i volen trencar el gel. Però avuí, no és tan sols recurrent, avuí és obligat parlar-ne, perquè les temperatures, unides a la pluja i a la neu, fan d'aquesta matèria tema obligat. En un territori com aquest, de clima mediterrani i en novembre, que estiga plovent tot el dia, a 10º de màxima i nevant tan sols a 11 quilòmetres, és una notícia important, si considerem notícia tot allò que està fora de la normalitat i en la pràctica sempre diem que quan no hi ha notícies és que tot transcorre bé o de manera normal.
Si veus les notícies d'àmbit nacional, contemples uns panorames que et deixen esgarrifat sense eixir de casa: neu abundant, ports de muntanya tancats, despreniments de terres, mar embravida... Ací, en la televisió autonòmica, en el "nostre" Canal 9, sents els reporters desplaçats per tota la geografia narrant tot el que passa i, si no fos perquè veus les imatges, creuries que tot està incomunicat. "Gran nevada a Bocairent", "Enormes flocs de neu cauen sobre Alcoi"... i així, podíem enumerar diferents titulars, però quan veus les imatges, apenes una enfarinadeta d'un o dos centímetres. Que tremendistes són en eixa TVV! I tot ho fan igual. Quan de política parlen, més val no escoltar-los, i... Un altre dia escriurem sobre Canal 9, perquè ara no és el tema.
Com deia abans, aquest fred i neu son noticiables, i més, tenint en compte que encara no es hivern. Ací, les nevades solen produir-se, quan es produeixen, entre gener i febrer. En concret, a la ciutat de Gandia, l'última nevada data del mes de febrer de 1983. Aquella si que va estar una nevada important per aquestes latituds. Recorde que era pel migdia d'un dissabte i a l'endemà, com era diumenge, tothom, desafiant l'estat de les carreteres, va eixir per gaudir de tan desitjat element. Des d'aleshores, sols hem vist la neu al més amunt de la Safor o del Montdúver.
Un poc més endins, a les comarques del Comptat, de la Vall d'Albaida i de la Marina Alta, sí que neva un poc més a sovint. Muntanyes com el Benicadell, Mariola, la Serrella, i alguna que altra més a prop de la costa, quasi tots els hiverns, acostumen a rebre alguna que altra nevadeta.
Aquest oratge, com no és gens comú per aquestes dates, ens ajuda a trencar un poc la monotonia i fer un parèntesi a la quotidianitat, que de vegades és monòtona i ens avorrix, encara que no siguen temps propicis per a no estar preocupats pels problemes que ens envolten.

1 comentari:

  1. La neu a visita la comarca d’ “El Comtat” hui dimecres dia 26. Al poble de Beniarrés han caigut bones volves al llarg del matí però la pluja de després l’ha fet desaparèixer. Les serres com Benicadell, Mariola o l’Aitana deuen estar plenes de neu que m’imagine que vorem quan escampen els núvols.

    Tens tota la raó sobre el que dius de Canal 9, la televisió “de tots els valencians”. Son de lo més “friky” que puga haver quan parlen dels esdeveniments que origina l’oratge. Com seran quan parlen de política o de la realitat valenciana? No vull ni pensar les manipulacions i les difamacions que ens amollaran. Com tu dius altre moment hi haurà per a parlar de Campsnal 9.

    Salutacions des de el teu altre poble, Beniarrés

    ResponElimina